Anlita hantverkare

Om du ska anlita en hantverkare idag finns det förstås mycket du ska tänka på.

1. Tänk igenom noga vad du vill ha hjälp med, kanske kan du göra hela jobbet eller delar av jobbet själv. Det kan löna sig att göra enkla delar av jobbet själv så du slipper du betala timpenning för det.

2. Vissa saker måste du ha en fackman som gör jobbet, exempelvis för arbeten som gäller elinstallationer eller badrum. Det kan vara viktigt ur försäkringssynpunkt att du anlitad en certifierad fackman. Detta är något du alltid ska kolla upp innan du bestämmer dig för hur du ska göra jobbet.

3. Planera noga och gör en budget. Då vet du hur stort projekt du tänker dig, både tidsmässigt och kostnadsmässigt.

4. Kontakta hantverkare. Se till att du söker där du är säker på att hitta kvalitetssäkrade hantverkare.

5. Hantverkaren vill antagligen göra en besiktning av byggplatsen, hursomhelst bör du se till att det blir ett besök annars är det knappast seriöst.

6. rektangulara-fargknappar-bla-begar-offert.jpgTa in offerter från flera hantverkare

7. Om det verkar läge kan du försöka dig på att pruta.

8. Skriv avtal, dvs gör någon form av skriftlig överenskommelse. Det behöver inte vara så komplicerat men så fort man sätter något på print så blir det mer tydligt och du undviker missförstånd.

9. Se till att du inte betalar den slutliga fakturan förrän jobbet är helt färdigt. Det finns massor av exempel på när hantverkare inte avslutar jobbet fast det är betalt. Det kan vara en minimal del som återstår men eftersom betalningen redan är gjord är redan hantverkaren fullt upptagen med nästa projekt och naturligt nog prioriterar ner ditt jobb. Detta är egentligen inget specifikt för hantverkare utan gäller all form av företagande men just hantverkstjänster är oftast vad vi privatpersoner kommer i kontakt med. I alla fall när det gäller större projekt.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.